Wat is een buikwandcorrectie?

By | 21 december 2014

Een buikwandcorrectie, ook wel buikwandplastiek / abdominoplastiek of in de Engelstalige literatuur ‘tummy tuck’ genoemd, is zoals het woord al zegt een correctie van de slappe en hangende buikwand die is overgebleven na bijvoorbeeld fors gewichtsverlies of een zwangerschap. Het doel van een buikwandcorrectie is om weer een strakke en platte buik te creëren. Hierbij dient te worden vermeld dat een buikwandcorrectie absoluut géén methode is om af te vallen.

Buikwandcorrectie voorbeeld

Voorbeeld van een type buikwandcorrectie.

Een buikwandcorrectie houdt in dat de overtollige huid en onderhuidse vetweefsel van de buikwand wordt verwijderd; vaak worden hierbij eveneens de buikspieren verstevigd of weer dichter bij elkaar gebracht. Het kan namelijk zijn dat deze buikspieren zodanig zijn uitgerekt dat ze niet meer mooi naast elkaar liggen, met als gevolg dat het normaliter stevige ‘buikcorset’ gaat hangen.

Daarnaast is het soms nodig om de navel te verplaatsen om deze weer de juiste anatomische positie te geven. Er zijn verschillende soorten buikwandcorrecties, die behandeld zullen worden in het onderdeel soorten buikwandcorrecties. Voor welke soort ingreep gekozen moet worden, is onder andere afhankelijk van de grootte van het hangende buikschort, waar deze gelokaliseerd is en de mate van uitrekking van de buikspieren.

Iets dat vaak als hetzelfde wordt gezien als een buikwandcorrectie, maar toch zeker iets anders is, is liposuctie. Dit betekent letterlijk ‘het wegzuigen van vet’. Liposuctie kan wel tegelijk met een buikwandcorrectie worden uitgevoerd. Er wordt dan dus overtollig (buik)vet verwijderd, waarna de de hangende buikhuid direct strakgetrokken wordt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *