Veelgestelde vragen over een buikwandcorrectie (FAQ)

By | 22 december 2014

Hieronder behandelen wij de meeste gestelde vragen over buikwandcorrecties. Dit zijn uiteraard algemene antwoorden en hoeven niet op u als persoon van toepassing te zijn.

Veel gestelde vragen over buikwandcorrecties

Wat is een buikwandcorrectie?

Dit is een correctie van de slappe en hangende buikwand na bijvoorbeeld fors gewichtsverlies of een zwangerschap, met als doel weer een strakke en platte buik te creëren. Dit wordt bewerkstelligd door de overtollige huid en onderhuidse vetweefsel van de buikwand te verwijderen en het geheel weer ‘strak te trekken’. Vaak worden hierbij eveneens de buikspieren verstevigd door ze weer dichter bij elkaar te brengen. Zie ook het uitgebreidere artikel Wat is een buikwandcorrectie.

 

Hoe ontstaat een slappe en hangende buikwand?

Indien de structuren in de buikwand die voor stevigheid zorgen, te weten de huid, de peesbladen, de spieren en de fasciën gedurende langere tijd onder spanning komen staan en vervolgens uitrekken, zijn deze niet dermate elastisch dat deze mee ‘terugveren’. Het stevige fundament van de buikwand valt dan dus weg, met als gevolg dat een slappe of hangende buikwand ontstaat.

 

Wat is het verschil tussen een mini-buikwandcorrectie en een totale buikwandcorrectie?

Indien het teveel aan huid zich alleen onder de navel bevindt, kan een mini-abdominoplastiek uitkomst bieden. De navel wordt hierbij niet verplaatst.
Indien het teveel aan huid zich zowel boven als onder de navel bevindt, wordt een totale buikwandcorrectie aanbevolen. Hierbij is het nodig de navel te verplaatsen.
De totale buikwandcorrectie is een grotere ingreep en zal dus langer duren dan een mini-buikwandcorrectie.

 

Wie komen er in aanmerking voor een buikwandcorrectie?

In principe iedereen die een slappe of hangende buikwand heeft, meestal als gevolg van fors gewichtsverlies, na (een) zwangerschap(pen) of veroudering.
Indien sprake is van te veel overgewicht, zult u niet in aanmerking komen, gezien de grote kans op complicaties. Als grens wordt bij sommige klinieken een BMI van kleiner dan 32 gebruikt.
Daarnaast komt u niet in aanmerking als u rookt, vanwege de negatieve invloed op de wondgenezing. Zie ook ons uitgebreidere artikel.

 

Is er een grote kans op complicaties?

Kans op complicaties is er bij iedere operatie, zo ook bij een buikwandcorrectie. De kans hierop is echter klein. Het is belangrijk dat u gezond bent vóór de operatie (goede BMI, eventuele diabetes of hoge bloeddruk goed onder controle), anders zal de plastisch chirurg niet aan een operatie beginnen omdat het operatierisico te groot is.
Algemene complicaties zijn wonddehiscentie, infectie, hematoom/nabloeding, weefselnecrose. Daarnaast kunt u overtollige huid houden op de flanken aan weerszijden van het litteken (‘dog ears’), en kan de buik asymmetrisch worden.
De plastisch chirurg is verplicht om de risico’s en kans op complicaties vooraf met u te bespreken.

 

Zijn er alternatieven voor een buikwandcorrectie?

Nee. Ondanks een huidoverschot kan er wel gekozen worden voor liposuctie, maar daarbij blijft de hoeveelheid huid gelijk en ontstaat dus feitelijk een lege zak van huid. Bij een buikwandcorrectie wordt de hoeveelheid huid en onderhuids vet verwijderd, waardoor een strakker geheel ontstaat.

 

Wat zijn de kosten voor een buikwandcorrectie?

Dit is afhankelijk van de soort ingreep, al is er een grote variatie in de tarieven tussen de verschillende behandelcentra. Voor een mini-buikwandcorrectie variëren de prijzen tussen de €2500,- en €4000,-; voor een totale buikwandcorrectie tussen de €4500,- en €6500,-. meer informatie over de kosten van een buikwandcorrectie

 

Wordt een buikwandcorrectie vergoed?

Over het algemeen niet. Er zijn echter een aantal redenen waarbij dit wel vergoed kan worden; dit wordt een medische indicatie genoemd. Dit is bijvoorbeeld bij een ernstige bewegingsbeperking, steeds terugkerende smetplekken in de huidplooien onder de hangende buikwand ondanks adequate behandeling, of een ernstige verminking van uw buik. De criteria hiervoor zijn echter zeer strict. De plastisch chirurg en de zorgverzekeraar zullen beoordelen of u hiervoor in aanmerking komt.

 

Waar komen de littekens?

De littekens komen in de bikinilijn, zodat ze bedekt worden door uw ondergoed. Het litteken rondom de navel wordt dusdanig netjes weggewerkt, dat deze nauwelijks zichtbaar zal zijn. Indien er een ‘inverted T-abdominoplastiek’ wordt uitgevoerd, krijgt u een extra litteken die verticaal in de middenlijn van de buik loopt.

 

Hoe lang moet ik vrij nemen?

Bij de meeste mensen is 2 weken genoeg, uiteraard afhankelijk van hoe fysiek zwaar uw werk is. Het advies hierbij is vooral naar uw lichaam te luisteren. Na de operatie krijgt u een stevige elastische buikband die over het algemeen voldoende steun geeft. Er wordt geadviseerd om 6 tot 8 weken niet te sporten of zware werkzaamheden te verrichten. Zie ook ons artikel over de tijd na de operatie

 

Hoe lang blijft het resultaat aanwezig?

In principe is dit resultaat langdurig, zeker met goede eetgewoonten en lichaamsbeweging. Indien u weer aankomt in gewicht kan het zijn dat u weer een slappe en hangende buik krijgt. Kijk hier voor meer over de resultaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *