Na de buikwandcorrectie (postoperatief)

By | 22 december 2014

De pagina gaat over de periode ná de buikwandcorrectie. Voor meer informatie over buikwandcorrecties kunt u het bovenstaande menu gebruiken.

post-operatieve zorg na de buikwandcorrectie

Buikwandcorrectie post-operatieve zorg

Na de operatie zult u een drukkende elastische buikband om krijgen, die de ophoping van wondvocht moet voorkomen. Deze band zult u een aantal weken moeten blijven dragen.
Daarnaast zullen drains in de wond worden achtergelaten, die overtollig bloed en/of wondvocht zullen afvoeren. Deze worden doorgaans de dag na de operatie verwijderd.
U zult met gebogen heupen in bed gelegd worden. Dit is noodzakelijk om de spanning op de wondranden te verminderen.
Het kan zijn dat u wakker wordt met pijn, dat echter goed bestreden kan worden met pijnmedicatie.
De duur van het verblijf in het ziekenhuis is afhankelijk van uw algehele gezondheidstoestand, de omvang van de operatie en de hoeveelheid wondvocht. Bij geen complicaties, kunt u doorgaans na één tot drie dagen naar huis.
Tot één week na de operatie mag er niet worden gedoucht en moet het verband droog blijven. De oppervlakkige hechtingen zullen na een week worden verwijderd; de overige hechtingen lossen vanzelf op.

Herstel

Gezien de forse ingreep zal het de eerste dagen moeizaam zijn om te bewegen en rechtop te staan, al is het wel van belang om zo spoedig mogelijk weer in beweging te komen.  Indien de rechte buikspieren in de middenlijn aan elkaar zijn gehecht, kan het zijn dat u na de operatie pijn en ongemak voelt bij drukverhogende momenten zoals hoesten, niezen, lachen en persen.
De eerste twee weken na de operatie heeft de buikwand nodig om te genezen. In deze periode zult u bij uw plastisch chirurg komen voor een controle. Er wordt geadviseerd in deze tijd zoveel mogelijk rust te houden en zeker geen zwaar lichamelijk werk te verrichten. Na twee weken kunt u uw dagelijkse bezigheden doorgaans weer oppakken; na zes tot acht weken kunt u dit weer uitbreiden tot zwaarder werk en mag u weer sporten.

Het herstel van de littekens zal langer duren, daar deze de eerste maanden roodkleurig kunnen zijn. Langzaamaan zullen ze hierna minder zichtbaar worden omdat ze de kleur van de huid aannemen. Blootstelling van de littekens aan de zon wordt gedurende het eerste jaar afgeraden, omdat ze anders juist duidelijker zichtbaar kunnen worden.

Let tijdens de herstelfase altijd zelf ook goed op of er complicaties optreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *